2023. december 31.
XIII. ORSZÁGOS KÉMÉNYKONFERENCIA

A Kéményjobbítók Országos Szövetsége 2024-ben 13. alkalommal rendezi meg az Országos Kéménykonferenciát.

A konferencia helyszíne ezúttal Kaposvár lesz.
A konferencia időpontja: 2024. február 28-29. (szerda-csütörtök)
A konferencia mottója: az égéstermék-elvezetés kialakítása az érvényes szakmai előírásoknak és a környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően.

A konferencia az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Mérnöki Kamara, a Somogy Vármegyei Mérnöki Kamara, a Somogyi Építészek Kamarája, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum támogatásával valósul meg.

A konferencia az Energiaügyi Minisztérium, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Mérnöki Kamara, a Somogy Vármegyei Mérnöki Kamara, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, a Somogyi Építészek Kamarája és a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum támogatásával valósul meg.

A konferencia tervezett témakörei átfogják az égéstermék-elvezetés aktuális kérdéseit, a jogszabályi háttér és a vonatkozó szabványok bemutatásától kezdve a konferencia időpontjában érvényes előírásoknak megfelelő égéstermék elvezetőkig, a tervezők, a kivitelezők és a kéménysepréssel foglalkozók számára fontos kérdéseken át a kéményseprő-ipari tapasztalatok bemutatásáig és megvitatásáig.

A TERVEZETT SZAKMAI PROGRAM

A kiállítást február 28-án, szerdán 9 órakor Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke nyitja meg. A megnyitón füstérzékelőket is átadnak civil szervezetek képviselőinek.
A konferenciát fél tízkor Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere nyitja meg, ezt követi a Meszléry Celesztin-díjak átadása.
A 10 órakor kezdődő plenáris ülésen az Energiaügyi Minisztérium, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság előadói tájékoztatást adnak a szakmát érintő és érdeklő kérdésekről. Kaposvár és Somogy megye építészetéről és kiemelten kéményeiről is hallhatunk információkat. A délelőtti plenáris ülést a kéményseprő-ipari szakképzés helyzetét és tapasztalatait bemutató előadások zárják.
Az ebédszünet és a kiállítás megtekintése után következő előadások meghallgatása a mérnökök számára az előírt szakmai továbbképzés teljesítését jelenti. Opcionális kulturális lehetőség Kaposvár belvárosában egy szakértői építészeti tárlatvezetésen való részvétel.

AZ ELŐADÁSOK TÉMÁI

 • A tervező felelőssége a felhasználói berendezések égéstermék-elvezetésének létesítési folyamatában.
 • A gázösszetétel változásának hatása a kéményáramkör üzemére.
 • Tervezői és szakértői tapasztalatok a szilárd tüzelés és a technológiai égéstermék-elvezetés témakörében.
 • A kéményáramkör működését meghatározó tényezők áttekintése a vonatkozó szabványok előírásainak figyelembevételével.
 • A kéményméretezés érdekességei és buktatói.
 • Az egyedi építésű és vakolt cserépkályhák égéstermék-elvezetésének kérdése a vonatkozó szabvány változásának tükrében és a gyakorlati tapasztalatok bemutatása.
 • Európai kitekintés a kazán részeként tanúsított és építési termékként létesült rendszerekkel kapcsolatban.
 • A tűzvédelem és az égéstermék-elvezetés kapcsolata, tapasztalatai, tervezése.
 • Az égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatos helyszíni vizsgálatok tapasztalatai.
 • A délutáni előadások lezárásaként pódiumbeszélgetésre kerül sor, amelynek résztvevői a kémény kivitelezéssel kapcsolatos tapasztalataikról számolnak be.

CSÜTÖRTÖKÖN A KÖVETKEZŐ TÉMÁKBAN HANGZANAK EL ELŐADÁSOK

 • A kéményseprő-ipari szerepkör tapasztalatai, nehézségei és távlatai.
 • A gyűjtőkéményekre kapcsolódó tüzelőberendezések cseréjének kérdése, jogi kötelezettségek.
 • A szabadon álló égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatos kérdések és ezek kialakítási kérdései.
 • Költséghatékony égéstermék-elvezető megoldások bemutatása.
 • A kéményseprő-ipari szolgáltatók helyzetének változása a közszolgáltatástól napjainkig.
 • A szakmai előadásokat a Kaposváron üzemelő Zöld Fűtőmű technológiáját és égéstermék-elvezetését bemutató előadás zárja.

A szakmai előadások után a 120 éve született Macskásy Árpád professzorra, a hazai épületgépészet megteremtőjére emlékezünk egy előadás keretében, majd az érdeklődők meglátogatják a professzor emléktábláját Csurgón és virágot helyezhetnek el.

Akik nem mennek el Csurgóra, azok számára a Somogy Megyei Építészek Kamarája Kaposvár belvárosi sétát szervez a Fő utca, Ady Endre utca, Noszlopy Gáspár utca, Délitömb útvonalon.

A konferencián bemutatjuk szakmánk múltját is: az érdeklődők megtekinthetik az Épületgépészeti Múzeum kiállítását.

A konferencia résztvevői a korábbiakhoz hasonlóan ajánlásokat adhatnak le, amelyek közül a támogatást kapott ajánlásokat a Kéményjobbítók Országos Szövetsége továbbítja az illetékes kormányzati és szakmai szervekhez.

 

REGISZTRÁCIÓ A XIII. ORSZÁGOS KÉMÉNYKONFERENCIÁRA

Jelentkezési lap látogatók részére           Jelentkezési lap kiállítók részére