"Kéményjobbítók Országos Szövetségének levele mindenkihez,
akit érdekel a saját és környezetében élők életének és vagyonának biztonsága"

A KÉMÉNYBALESETEK MEGELŐZHETŐK!

Milyen kéményrendszert válasszak?

A tüzelőberendezések működése során égéstermék keletkezik, melyet a berendezés működésétől függően többfajta módon és kéményrendszerrel vezethetünk a szabadba.
A kéményrendszer típusának megválasztását elsősorban a tüzelőberendezés működési elve és az égés során keletkező égéstermék hőmérséklete, nyomása, összetétele befolyásolja.
A kéményrendszerek kiválasztásánál fontos szempont az alkalmazott alapanyag, tömítettség, hőállóság, kondenz- és korrózióállóság, valamint a tűzállóság és építhetőség. Korábban elsősorban téglából falazott kéményeket alkalmaztak, azonban az egyre korszerűbb tüzelőberendezések megjelenése jelentősen behatárolta e szerkezetek alkalmazhatóságát.
Kisméretű tömör téglából falazott béleletlen kéményrendszerek ma már csak vegyes tüzelésű kazánok, fatüzelésű cserépkályhák és kandallók esetén jöhetnek számításba. Helyüket felváltották a könnyűbeton köpenyelemből és samott anyagú béléscső elemekből álló, valamint a fém és műanyag kéményrendszerek. Ezen rendszerek kisebb időráfordítással építhetők és korszerűbb tüzelőberendezések esetén is alkalmazhatók.
A napjainkban szinte egyeduralkodóvá váló gáztüzelő berendezések égéstermék-elvezetése esetén a meglévő falazott kéményeket fém anyagú vagy műanyagból készült béléscső rendszerekkel kell kibélelni, vagy egyedi szerelt kéménnyel kell az égéstermék-elvezetést megoldani. Általános érvényű előírás, hogy a kéményrendszernek Építőipari Műszaki Engedéllyel (ÉME) kell rendelkeznie, amelyben rögzítik az adott rendszerre vonatkozó alkalmazási feltételeket, építési és tervezői előírásokat is. Amennyiben a kéményépítő vállalkozó nem tud ilyen engedélyt felmutatni, sohasem lehetünk biztosak az általa kínált rendszer megfelelőségében és biztonságos voltában, valamint a kéményseprő-ipari ellenőrzés során is problémáink adódhatnak.

A lakossági célra szolgáló gáztüzelésű berendezéseket az égéstermék-elvezetés szempontjából az alábbi csoportokba oszthatjuk:

  • nyitott égésterű, égéstermék elvezetés nélküli ("A" típusú) gázfogyasztó készülékek (pl. konyhai gáztűzhely, mosogató fölé szerelhető vízmelegítő, a tároló rendszerű vízmelegítők egyes típusai),

  • égéstermék-elvezetéssel rendelkező, de a helyiség légterétől nem független égéslevegő ellátású, kéménybe kötött készülékek ("B" típusú készülékek) (pl. kéménybe kötött konvektorok, falra szerelt "cirkó", vízmelegítő, padlón álló kazánok),

  • a helyiség légterétől légellátás és égéstermék elvezetés szempontjából hermetikusan elzárt ("C" típusú) készülékek (pl. az átfolyós vízmelegítők egyes típusai, ablak alá szerelhető konvektorok, "turbós" (ventilátoros) kazánok, kondenzációs üzemű kazánok),

A "B" típusú készülékek esetében az égéstermék a kémény huzatának hatására távozik a szabadba. Ezeknél a készülékeknél a hagyományos alumínium vagy korrózióálló acél bélelési technológiák és szerelt kémények használhatók, hiszen itt nincs szükség a rendszer fokozott tömítettségének biztosítására. A hatályos műszaki szabályozás alapján nyílt égésterű tüzelőberendezések ma már csak szigorú előírások betartása mellett tervezhetők és építhetők. A szigorításokat a kéménybalesetekből származó balesetek számában történt ugrásszerű növekedés és az energiacsökkentés iránti elkötelezettség indokolták.
Napjaink legkorszerűbb és legjobb hatásfokkal működő lakossági tüzelőberendezései a zárt égésterű (turbós) és kondenzációs kazánok. Ezeknél a készülékeknél az égéstermék-elvezetésen kívül az égési levegő bevezetését is biztosítanunk kell. Erre legtöbbször cső-a- csőben rendszerű megoldások vagy külön égéstermék elvezető és égési levegő bevezető csőelemek használatosak. Ezeknél a berendezéseknél az alacsony égéstermék-hőmérséklet és kis kémény keresztmetszet miatt ventilátor által biztosított túlnyomás hatására távozik az égéstermék, ezért fokozattan kell ügyelni arra, hogy a csőelemek és azok kötései tömörek legyenek és megfelelő kondenz-zárással és korrózióállósággal rendelkezzenek. Azoknál a tüzelőberendezéseknél, amelyek esetében üzemszerűen kell kondenzátum keletkezésével számolni, a legjobb megoldás a műanyagból készült kéményrendszerek alkalmazása.

Összefoglalásként kijelenthető, hogy kéményünk megválasztását mindig a tüzelőberendezés megválasztásának kell megelőzni. Sohasem szabad elfelejtenünk, hogy a jól megválasztott kémény alapvető feltétele annak, hogy fűtési rendszerünket jó hatásfokkal, megbízhatóan és biztonságosan tudjuk működtetni.

Kiadványaink, írásos anyagaink a www.kemenyjobbitok.hu weboldalról tölthetők le.

Hrobár Balázs
Kéményjobbítók Országos Szövetsége

A cikk letölthető pdf formátuban is: Hrobar_Balazs_-_Kemenyvalasztas.pdf